- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

Bibliotek

IMG_2208

Biblioteket

Et af de mest magiske steder
i Odense

Bibliotek og informationssøgning

På denne side kan du læse om og finde links til informationssøgning.

Ønsker du at læse om  Bibliotekets historie, kan du klikke her [1].

Bibliotekets Database

Søg efter materialer på skolens bibliotek. Tjek din lånerstatus.

Informationssøgning

At skrive en god opgave, forudsætter at du har fundet nogle gode kilder til at forklare de pointer og underbygge de påstande, du er kommet frem til. 

Søgning på ord og emner 

Når du skal søge efter materialer til større opgaver, kan det være en hjælp, at reflektere over flere emneord at søge på. Brug fx et mindmap. 

Søgning i litteraturlister

Start din informationssøgning med at kigge i en (grund)bogs litteraturliste. Det er en god ide at lade sig inspirere af de bøger/kilder/materialer som forfatteren har anvendt til sin bog. Virker bedste med ikke-aktuelle emner. 

Søgeteknikker 

Følgende søgeteknikker er godt at kende til, således, at man kan styre sit søgeresultat i databaser og på nettet: 

Kombination: Sæt flere ord sammen -> mere præcis søgning. 

Eksempel: berlin historie mur

Trunkering: Sæt  * på det begreb du søger efter.
Eksempel: nynazis*
Nu søger du på én gang på nynazist, nynazister, nynazisternes osv. 

[virker ikke i google] 

Frasesøgning: Sæt ” ” om de ord du søger på. Sikrer, at de ord, du søger på, står nøjagtigt ved siden af hinanden.

Eksempel: “det tredje rige”

Databaser

De fynske folkebiblioteker [2]: Folkebibliotekernes adgang til databaser, hvor du kan søge i alt fra bøger til spil, film, musik og databaser. Man kan være låner på alle biblioteker. Det kræver oprettelse på det enkelte bibliotek.

Dog kan man kun anvende databaser online biblioteket i den kommune man bor i.

Bibliotek.dk [3]: Her søger du i alle danske bibliotekers materialer på én gang. Bestil hjem til bibliotek, hvor du er oprettet som låner.

Infomedia [4]: Database med avisartikler siden 1990’erne. Adgang via EMU. Kræver UniLogin

Videnskabelige artikler: Gratis og åben adgang til mange videnskabelige artikler.

https://doaj.org/ [5] Directory Of Open Access Journals. Søg i artikler – ikke tidsskrifter. Både naturvidenskab og humaniora

https://core.ac.uk/ [6] Der søges i artikler. Kan afgrænses til sprog, fag, år osv. Både naturvidenskab og humaniora

https://www.mdpi.com/ [7] Der søges i artikler. Vægt på naturvidenskab og sundhed/biologi

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ [8] Stor biomedicinsk/bioteknologisk database. Når du har søgt, afgræns resultater til ‘Free Full text’

https://www.base-search.net/ [9] Under Advanced search kan Open Access tilvælges. Der er 240 millioner at søge mellem.

https://www.sdu.dk/da/bibliotek [10] – Søg på det ønskede emne. Afgræns herefter til ‘Open access’

Science Direct [11] – Søg på det ønskede emne. Afgræns herefter til ‘Open access & Open archive’

Danmarkshistorien.dk [12]: En meget omfattende database fra Aarhus Universitet med masser af primærkilder, sekundærlitteratur, tidslinie, temaer og meget andet.

Faktalink [13]: Tidsskrift på nettet med 500+ artikler om både historiske og aktuelle emner. Masser af litteraturhenvisninger og kilder. Kræver UniLogin. 

Litteratursiden.dk [14]: Folkebibliotekernes online magasin om litteratur, både aktuel og ældre. 

Forfatterweb.dk [15]: Stort forfatterleksikon over primært danske forfattere både nulevende og klassikere. Desuden litteraturhistorie, perioder, genrer mm. Kræver UniLogin.

Arkiv over Dansk Litteratur [16] [ADL]: Website, der offentliggør dansk skønlitteratur, hvor forfatteren har været død minimum 70 år. 

Kalliope [17]: Frivilligt projekt, hvor ældre, dansk lyrik offentliggøres tillige med biografiske oplysninger om digterne. 

Mitcfu [18]: Tv-udsendelser og få spillefilm. Som elev kan man søge, men ikke se, før en lærer eller bibliotekar har booket udsendelsen til én. Log ind med UniLogin.

Filmstriben [19]: Folkebibliotekernes adgang til at streame spille- og dokumentarfilm. Både danske og udenlandske. Kræver, at du er oprettet som låner på biblioteket i din hjemkommune. Log ind med CPR og pinkode til biblioteket. Fås som app.

Ereolen: [20] E-bøger og e-lydbøger: Folkebibliotekernes adgang til at læse e-bøger og høre e-lydbøger. Både danske og udenlandske. Kræver, at du er oprettet som låner på biblioteket i din hjemkommune. Log ind med CPR og pinkode til biblioteket. Fås som app.

Bibliotekets historie

”Det er jo ligesom et Harry Potter-bibliotek!” hører man tit fra besøgende udefra, når de første gang ser Odense Katedralskoles bibliotek. Det gamle bibliotek står nemlig stort set som i 1894 med høje udskårne reoler, læderindbundne bøger helt tilbage fra reformationens tid og hemmelighedsfulde gangveje. Omkring 40.000 materialer er der på vores bibliotek, hvilket gør det til Fyns største private bibliotek. 

I 2017 modtog Odense Katedralskole en donation fra A.P. Møller Fonden, så biblioteket kunne blive renoveret. De mere end 40.000 bøger blev pakket ned for en tid og endelig fik man mulighed for at registrere alle bøger efter moderne systematik. Det var midt i denne registrering, at studentermedhjælperen Anton pludselig stod med en raritet i hånden. En udgave af Davids Salmer fra 1531.

Forværelset til biblioteket er også blevet nyindrettet, så det bliver til et fuldt moderne studierum – med kig ind til de gamle bøger. Det var med stor glæde, at biblioteket blev genåbnet i december 2018. To årgange elever havde aldrig set det, men tog de fantastiske rum til sig med det samme.

Det gør indtryk, når man står i et klassisk bibliotek og fx bladrer forsigtigt i et oprindeligt bind fra 1700-tallet af Flora Danica og sammen med andre elever og lærere diskuterer oplysningstid og naturvidenskabshistorie med udgangspunkt i kilder. Det giver perspektiver til vores egen (postfaktuelle) samtid. 

Det gamle bibliotek kan noget særligt, da det i den grad inspirerer til at gå på opdagelse, til at blive forundret og til at finde et stille hjørne til fordybelse.

Biblioteket fungerer i dag som et fuldt moderne uddannelsesbibliotek, hvor elever og ansatte søger informationer, låner materiale, samarbejder og studerer. 

#KATTENLIVET
Den korte version

Bibliotekets historie

Biblioteket er oprettet i 1757 ved gaver fra Fyens Stifts præster og andre velyndere af skolen. I 1802 blev Odense Gymnasiums og Odense Latinske Skoles biblioteker slået sammen til Odense Katedralskoles bibliotek, og på det tidspunkt havde man 1.622 bind. De fleste af disse bøger findes stadig på biblioteket. Størsteparten af bøgerne var af græske og latinske forfattere, og desuden var der mange historiske skrifter. Allerede i 1846 var der 12.000 bind. Det meste var købt på auktioner.

Biblioteket var først og fremmest oprettet med henblik på at betjene lærerne, og bøgerne har dannet baggrund for den videnskabelige virksomhed, der kom til udfoldelse i de lærde afhandlinger, der blev offentliggjort i skolens indbydelsesskrifter. I sidste halvdel af 1800-tallet blev det mere og mere almindeligt, at disciplene også benyttede skolens bibliotek. Indtil da havde de været henvist til et særskilt discipelbibliotek, der kun indeholdt nogle få hundrede bind.

Skolens indbydelsesskrift fra 1843 indeholdt en oversigt over bibliotekets bestand af klassisk filologi, og i 1858 blev der ekstraordinært givet et beløb på 300 rigsdaler til udarbejdelse af et katalog over hele biblioteket. Tilvæksten i bibliotekets bøger kan nøje følges, da der hvert år i indbydelsesskriftet blev bragt årets nye bogtitler. Da den nye skole blev opført i Jernbanegade i 1894, talte biblioteket knapt 20.000 bind. Dengang var man heldigvis så fremsynet, at biblioteket kom til at råde over så meget plads, at en kraftig udvidelse var mulig.

Det specielle ved biblioteket er, at man ikke tidligere har kasseret bøger. Derfor kan man i dag på skolens bibliotek finde bøger, som man normalt ikke finder andre steder. Vi har meget sjældne bøger (f.eks. Kingos salmebog, Christian d. 3.s Bibel, Flora Danica, Tycho Brahes optegnelser, almanakker m.m.) og håndskrifter (f.eks. Jyske Lov og Skånske Lov), som forskere i ind- og udland kan låne hos os, da der findes gamle trykte fortegnelser på de store videnskabelige biblioteker.

Stine Ingemann Jensen

Bibliotekar

Ring eller skriv

hvis du har spørgsmål eller brug for flere informationer