- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

Crumble cake for hele femogtyveøren

Vi træder stille og roligt ind i foråret, hvilket både betyder længere dage og bedre vejr, men det betyder også, at vi lige så stille når hen mod slutningen af skoleåret, som er fyldt med store opgaver og afleveringer fra lærere, der skal have brugt de sidste elevtimer. Men midt i alt dette mener jeg, at det stadig er vigtigt at få slappet af, og hvad er bedre end at komme i køkkenet og få bagt nogle lækre forårsdesserter?

 

Noget af det, der tit afholder mig fra at tage til køkkenet, er, at jeg sjældent har alle ingredienserne derhjemme, så denne opskrift bliver noget, som jeg næsten tør garantere, at I alle har i skabene. Og for jer, der er flyttet hjemmefra og lever på et SU-budget, er jeg sikker på, at det heller ikke gør noget, at dette er en opskrift, man ikke behøver tage ned i butikken og købe noget til. Medmindre du virkelig bare lever af færdigretter…

Men udover at være lækkert og billigt vil det nok også være en af de letteste ting, du nogensinde kommer til at lave. For når selv jeg, som engang brændte ris af, da jeg skulle KOGE dem, kan lave denne kage, kan du med sikkerhed også. 

Vi skal lave crumblecake. Helt basalt består crumblecake af mel, smør, sukker og måske lidt vaniljesukker. Derefter kan der tilføjes, hvad end man føler for. Klassikere for toppings er enten æble eller en blanding af bær, men det er her, du virkelig kan vise din kreativitet (eller rettere: få brugt dine rester). 

 

Fremgangsmåde:

Toppings:

For ikke bare at have en småkedelig, men stadig lækker, kagedej, skal du have valgt fyld. Her er et par eksempler, hvis du ikke allerede ved, hvad du vil have i den.

  1. Stykker af æble, muligvis med brombær eller kanel.
  2. Skovbærblanding. Det kan f.eks. være hindbær, jordbær og blåbær.
  3. Ristede nødder eller havregryn.

Hvis du vælger frugter eller bær, kan det være en god idé lige at drysse lidt sukker over dem, før du putter dem i et fad.

Crumble:

  1. Start med at forvarme ovnen til 180° (almindelig varme).
  2. Bland 100 gram hvedemel, 100 gram sukker og en smule vaniljesukker i en skål.
  3. Smuldr 100 gram smør i blandingen. Det skal ikke være en klump dej, men mere være mindre, uens klumper.
  4. Fordel dejklumperne over fyldet og bag kagen i ca. 25 minutter, eller til den er gylden.

Servering:

Til sidst kan du muligvis tilføje flødeskum eller sød creme fraiche, eller også kan du bare gå for det rustikke look, hvilket på ingen måde er den samme undskyldning, som når jeg kalder mine værker i billedkunst abstrakte…