- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

Adventsartikel: En hård nød at knække: Hvad er en af de ældste småkager i Danmark?

Honinghjerte

Skribent: Alma Olivia Egeberg Christensen

“It’s beginning to look a lot like christmas” og derfor er pebernødden aktuel igen! 

Købte, hjemmelavede, sprøde, stenhårde, brændte… Pebernødden findes i mange versioner, som uanset hvad er forbundet med én ting: Julen.

Men hvor stammer traditionen med pebernødder fra? Hvorfor hedder det pebernødder? Og hvornår og hvordan blev de egentlig en del af julen i Danmark?

Pebernødden kan spores helt tilbage til slutningen af 1400-tallet, og stammer som mange andre julekager og traditioner fra Tyskland, hvor de bliver kaldt Pfeffernüssen

Pebernødden kom formentlig først til Danmark i 1700-tallet, og er en af de ældste julekager her i landet.

Almindelige peberkager blev spist hele året rundt i gamle dage, mens pebernødden kun blev spist til jul. Dengang startede man dagen med at bage lækre brød til julen, og da dagen var slut, kunne man bruge den sidste rest af ovnens varme på at bage pebernødder.

Dengang blev de dog ikke lavet på samme måde, som de gør nu. De blev lavet af rugmel, honning, lidt malurt og stærke krydderier. På grund af navnet tror mange, at pebernødder plejede at indeholde peber, men i virkeligheden var peber meget dyrt dengang. Navnet kommer altså netop af, at de indeholdt mange krydderier, som gjorde dem stærke i smagen. Det er altså slet ikke sikkert, at peber står som en ingrediens til pebernødder, men i de nyere opskrifter bruger man ofte hvid peber.

De fleste foretrækker, at pebernødder knaser en smule, men de er heldigvis ikke lige så hårde, som de engang var. Før i tiden kendte man nemlig ikke til hjortetaksalt eller bagepulver, hvilket gjorde dem stenhårde at bide i. Over tid har opskriften på pebernødder altså ændret sig meget, og selvom det hurtigt blev en populær juletradition, hjalp det da bagepulveret blev opfundet, og man faktisk kunne tygge dem. 

At de bliver kaldt pebernødder skyldes altså både konsistensen, farven og størrelsen på dem.

Pebernødder kan også bruges til lege, så hvis man har lyst til at lege nogle sjove lege med dem findes der blandt andet pebernøddetårn og mus:

Pebernøddetårn går ud på, at man må beholde/spise så mange pebernødder, som man kan stable ovenpå hinanden uden at det vælter. Deltagerne kan så lægge en pebernød på deres tårn efter tur, så man også kan holde øje med hinanden, og så er det med at stoppe inden tårnet vælter, så man ikke mister alle sine pebernødder.

Så er der “mus”. Reglerne er, at en deltager går udenfor døren, mens de andre lægger en masse pebernødder op på bordet, og vælger én pebernød, som er musen. Personen uden for døren kommer ind igen, og skal nu spise én pebernød ad gangen, men når han eller hun tager ‘musen’ råber alle de andre “MUS”, og personen må ikke tage flere pebernødder. Man kan skiftes til at være personen, der skal undgå “musen”.

Nu er du forhåbentlig i julehumør, men ellers kan en portion pebernødder da hjælpe. Så sæt en god julesang på og følg denne opskrift:

Det tager cirka en time i alt at lave dem. Det er ikke opskriften eller bagningen, der er tidskrævende, men mere det at trille pebernødderne.

Opskrift til cirka 125 pebernødder

Ingredienser:

  • 125 g blødt smør stuetemperatur
  • 125 g sukker
  • ½ dl piskefløde
  • ½ tsk stødt ingefær
  • ½ tsk stødt kanel
  • ½ tsk hvid peber
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk bagepulver
  • 250 g hvedemel

Fremgangsmåde

  1.  Pisk smør og sukker sammen i en skål med en elpisker
  2. Tilsæt piskefløden og pisk mere.
  3. I en anden skål blander du hvedemel med resten af ingredienserne (alle krydderierne).
  4. Sigt mel/krydderiblandingen i skålen med smørblandingen.
  5. Ælt dejen godt igennem med hænderne, så det bliver en sammenhængende dej.
  6. Del dejen i cirka 6 stykker, som trilles til lange pølser med cirka samme tykkelse som en lillefinger.
  7. Skær pølserne ud i cirka 1 cm i størrelsen og tril til kugler. 
  8. Fordel pebernødderne på to-tre bageplader med bagepapir og læg dem i et ensartet mønster med en smule afstand.
  9. Bag pebernødderne i ovnen ved 200 grader alm. ovn i cirka 6-8 minutter. Husk at holde øje undervejs – de må ikke få for meget farve. Jeg bager én plade af gangen.
  10. Lad pebernødderne køle af på en rist og opbevar dem i en tætlukket kagedåse.