- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

Fester på OK – det vi mistede i år

Skribenter: Mikkeline Bunkenborg

Hvis du nogensinde har været inde på Facebook-gruppen ”Fester på OK”, så ved du, at størstedelen af opslagene intet har med fester på OK at gøre. Gruppen er blevet til det sted, man skriver, når man har mistet eller fundet en ørering, en oplader, en telefon eller hvad end det nu kan være. 

Faktisk handler 156 af de 451 opslag, der indtil videre er blevet lavet i år, om mistede og fundne genstande. Det svarer til ca. 1/3 af alt gruppens indhold. De 156 opslag rummer to forskellige kategorier: Den første kategori (mistet) er opslag, som er skrevet af folk, der har mistet en ejendel. Den anden kategori (fundet) dækker over genstande, som tilfældige forbipasserende har fundet og lagt op i håbet om, at den oprindelige ejer ser det. Opslag om fundne ting udgør ca. 60%, mens 40% er efterlysninger af forsvundne og glemte ejendele. Dog forholder det sig sådan, at nogle opslag indeholder mere end én genstand. Dette antal har jeg selvfølgelig også opgjort. I år har I samlet set lagt 265 genstande op på gruppen, hvoraf 75% af disse er fundne og kun 25% er mistede. 

Nu da vi kender omfanget, så er spørgsmålet, hvilke genstande det drejer sig om. Årets mest mistede genstand ifølge ”Fester på OK” var opladere. Ni gange er en forsvundet oplader blevet efterlyst, mens hele 45 opladere er lagt op, fordi nogen har fundet dem rundt omkring på skolen. Det vil sige, at der gennem året er 54 opladere blevet lagt op på ”Fester på OK”. Dette er i hvert fald resultatet, hvis man ikke kontrollerer for gengangere, for jeg er ude af stand til at skelne mellem to identiske MacBook-opladere. Det håber jeg, at du har en forståelse for. Det kan dog diskuteres, hvorvidt opladere virkelig er den sande vinder. D. 7. september skrev André nemlig:

”FOR GRAP [“FOR GRABS”, red.] Alle disse opladere er blevet efterladt, navnløse. Vi har ikke plads til dem mere. Så har du brug for én, så kan du tage en oppe foran kontoret. Og har du mistet én, så kan du prøve at finde din egen”. 

Vedhæftet var et billede af en computermus, tre sæt hørebøffer, tre ledninger og hele 38 opladere. I betragtning af hvor gamle nogle af de her ledninger så ud, så går jeg ud fra, at tingene har hobet sig op i mange år. Derfor er det lidt tvivlsomt, om de faktisk kan kvalificere sig som ting mistet i 2022. Hvis vi vælger fuldstændigt at ignorere Andrés opslag (som jeg fremover vil gøre i denne artikel), så viser der sig en anden helt tydelig vinder: Et samlet antal af 38 øreringe har vist sig på ”Fester på OK” her i 2022, og det er på trods af, at jeg har talt sæt af to som én enkelt genstand. Heraf er 6 af øreringe lagt op som mistede, mens resten fundne. Herunder ser du de otte hyppigst mistede/fundne ting:

Et notable mention, som man ikke kan se i statistikkerne, var det par sko, der blev glemt til galla og efterfølgende lagt op på gruppen. Skoene er lysegrå, højhælede og går ud i en spids nede ved tæerne. Jeg kan kun se én logisk forklaring på, hvorfor nogen ville efterlade dem. Det må have været et forsøg på at genskabe Askepot, men et eller andet gik vist galt, for begge skoene er der. Til gengæld kan man med lidt matematik sige, at hvis man har det dobbelte antal sko, må man også få den dobbelte Askepot-effekt, så overordnet er det nok en rimeligt god strategi.

Så var der også den dag, hvor en person efterlod den ene af sine falske øjenvipper på biblioteket. Jeg gad godt vide, hvordan man kommer til at efterlade kun den ene. Højst sandsynligt er den bare faldet ud af makeuptasken, men jeg er en drømmer. Jeg ønsker at tro, at ejeren ikke nåede at tage dem begge på, fordi de skulle nå til time, og så måtte gå rundt med kun den ene side ordnet. Alternativt kunne det være en person, der har efterladt den, for at konspirationsteoretikere kunne sidde og spekulere over dens mening. Hvorfor skulle man lytte til Ockhams ragekniv, når langt-ude historier klart er bedre?

Hvis vi bevæger os tilbage til tallene, så har jeg endnu et spørgsmål, som ingen har stillet, men jeg alligevel vil besvare: Nemlig hvornår på året mister folk ting? Her er et dejligt diagram, som jeg har lavet til jer:

Her springer september i øjnene. Det er den måned, hvor absolut flest opslag blev lavet, med knap 50% flere end den næststørste måned, maj. Så spørger du måske: Hvad skete der i september? (Højst sandsynligt spurgte du ikke, men igen er der intet, du kan gøre for at stoppe mig fra at svare). Idrætsfesten er, hvad der skete. Efter idrætsfesten blev 11 ting slået op på gruppen med enten stærk mistanke eller direkte viden om, at genstanden blev mistet til idrætsfesten. Det drejer sig om en jakke, et armbånd, to sorte nike-kasketter og syv øreringe. Hvis man trækker 11 genstande fra september, ligner det jo en helt normal måned. Hvorfor lige præcis idrætsfesten fungerede som et sort hul for øreringe, dét er et spørgsmål, jeg ikke kan svare på. Jeg kan bare konstatere, at det er sådan, situationen står til. På en måde er det dog meget passende, da gruppen trods alt hedder ”Fester på OK”, og de her ting faktisk blev mistet i forbindelse med en fest på OK.

Noget andet data, som jeg vil tillade mig at tolke på, omhandler elektronik. Som du formentlig har opdaget, så fylder ting fra denne kategori enormt meget på ”Fester på OK”. Man skal ikke scrolle ret langt, før man ser en ensom AirPod, gerne fotograferet med nogens beskidte sko i baggrunden. Da jeg sad og talte alt sammen, opdagede jeg, at der var en stor overvægt af Apple-produkter blandt opslagene. Så spørger du nu, ”Hvor stor er overvægten?”. Til det vil jeg først kommentere på belejligheden af, at du spurgte om netop det, for det er præcis det, jeg gerne vil fortælle. Derefter vil jeg vise dig endnu et af mine eftertragtede cirkeldiagrammer, som jeg har lavet specifikt til formålet:

Som du kan se, mener jeg det, når jeg siger en stor overvægt. 71% af alle elektronik-genstande, der er blevet mistet i løbet af det seneste år, er lavet af Apple. Under ”andet elektronik” har jeg endda talt almindelige armbåndsure og en lommeregner med, såvel som Windows-computere, Android-telefoner, diverse typer høretelefoner med mere. Hvad kan vi så konkludere ud fra det? Det simpleste svar ville jo være, at Apple-produkter bare udgør en stor andel af al elektronikken på Katten, men denne hypotese kan jeg hverken be- eller afkræfte, da jeg ikke har nogen tal at arbejde med her. Det kan også være, at folk anser Apple-produkter for at være mere værdifulde på grund af mærket og derfor er bedre til at lægge et billede op, hvis de finder en mac-oplader end en Asus-oplader for eksempel. Min kontroversielle teori som Windows-entusiast er imidlertid, at Apple-brugere bare er dårligere til at passe på deres ting. Har jeg nogen evidens, der støtter denne teori overhovedet? Nej, det har jeg ikke, men hvem har også brug for beviser? 

I løbet af de sidste par afsnit har jeg forsøgt at etablere en overgang til den mere subjektive del af artiklen. I forlængelse af det vil jeg gerne kåre mit personlige favorit-opslag. Efter at have læst over 150 opslag igennem og skabt et meget dybdegående Excel-ark føler jeg mig ret kvalificeret til opgaven. Den 20. september blev der skrevet:

”please er der nogen der har set mit navy blå penalhus, min yndlings kuglepen er i ”.

Opslaget rammer genren perfekt. Det er kort og præcist, så man ikke behøver at anstrenge sig for at forstå indholdet. Derudover udtrykker det helt nøjagtigt den følelse, man har, når man mister sin eneste velfungerende kuglepen. Gode kuglepenne er ikke bare dyre, men også sjældne, og så er det endda også at miste sit pennalhus virkelig træls. Derfor vil jeg også mene, at det er en meget velvalgt emoji. Desværre er der ingen kommentarer eller opdateringer på opslaget, så jeg ved faktisk ikke, om penalhuset nogensinde dukkede op igen. 

Det ene spørgsmål, jeg ikke har kunnet besvare, er: Hvor stor en del af genstande finder tilbage til ejeren? Selvom ejeren af den fundne genstand af og til viser sig i kommentarfeltet, har jeg på fornemmelsen, at mange situationer løses i privatbeskederne, som ikke er tilgængelige for sådan nogle som mig. Så er der også alle de opslag om værdigenstande, der afleveres på kontoret, hvor ikke engang opslagets forfatter ved, om de vender tilbage til den rette ejermand.

Dog kan man stadigvæk tolke sig frem til, at opslagene har meget varierende succes. Nogle opslag får syv kommentarer med en detaljeret beskrivelse af den omtalte hues placering, mens andre folk efterlades i støvet uden en eneste grædereaktion eller kommentar på opslaget om deres mistede jakke. Mit gæt ville være, at manglende reaktioner og kommentarer kunne være et tegn på, at det ikke er gået ret godt med eftersøgningen, men hvad ved jeg? Igen har jeg ingen data at arbejde med her.

Måske har du opdaget, at denne artikel er udgivet, før 2022 er ovre, og jeg kan afsløre, at artiklen også kom til verden, inden vi egentligt var færdige med året. Data er taget fra d. 1. januar til d. 20. november 2022, hvilket betyder, at der stadigvæk er lidt tilbage af året. Med samarbejde kan I nå at ændre i årets tal. En kollektiv indsats er alt, der skal til, hvis I ønsker at se kuglepenne, rejsekort eller sorte nike-kasketter overtage 1.-pladsen som den mest mistede genstand. Selvfølgelig er der også den mulighed, at I lader min artikel ældes med ynde som en god flaske vin ved ikke at miste flere ting, men det er vist lidt urealistisk. Uanset hvad vil jeg dog opfordre alle til, at når det uundgåelige sker, nemlig at nogen mister sin drikkedunk, skal I vise lidt sympati og give opslaget en lille grædereaktion eller en støttende kommentar i julens ånd.