- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

How to 1.g

Første skoledag bringer mange nye ting. Nye fag, nye omgivelser og en masse nye mennesker. Alle er spændte og nervøse. Men hvordan overlever man overhovedet første år på en gymnasial uddannelse?

Vi har ventet hele sommerferien på endelig at starte, en masse tanker har fyldt vores hoveder. Får jeg nogle nye venner? Får jeg nogle gode lærere? Kan jeg finde rundt på den store skole? Kan jeg overhovedet følge med – fagligt og socialt?

Der sker rigtig meget i de første uger. Man bliver introduceret til en masse nyt. Idrætsdag, festen bagefter, afleveringer og jonglering af det faglige og sociale. Man skal spore sig ind på de skrevne regler såvel som de uskrevne regler.

Pas på knæskallerne

Dagen efter 1. skoledag var der så “OK-Samling”, ingen vidste rigtig hvad det var, men vi dukkede talrigt op i hallen. Et telefonnummer står på skærmen, hvortil 2. og 3.g’erne skal skrive gode råd til 1.g’erne.

En mand, ved navn Ulrik, begynder at læse højt: “Et stort og varmt velkommen skal det lyde til de nye 1.g’er!” og flere søde velkomster. Kort efter: “Hold til højre eller vi knepper din fucking far”, “Pas på knæskallerne” og andre uhyggelige trusler. Os nye griner små-nervøst, kigger rundt og prøver at forstå, hvorvidt det er en joke. Stemningen bløder hurtigt op, da Ulrik pludselig trækker et lykkehjul frem på skærmen. 2.m og 2.y skulle dyste i Just Dance ugen efter.

De to klasser satte barren højt næste torsdag, da de dukkede op med højt humør og koordinerede outfits, der passede deres koreografier.

Påfund, kostumer og danse

Da vi havde gået på skolen i 9 dage, fik vi endelig temaerne til idrætsdagen at vide. ”Den irske hungersnød og udvandring til USA”, ”Monarkier gennem tiden” og ”Big bang”. En dans, et kampråb og kostumer.

“I har to uger, og det har bare at være godt”. Vi vidste at forventningerne var høje, men vi vidste ikke præcist hvor høje. Vi havde ingen ide om hvad vi gik ind til, men vi dukkede op med det bedste vi kunne. Det kan godt være, at vi ikke vidste hvor høje forventningerne var før, men det gør vi i hvert fald nu. Standarden bliver virkelig sat højt, og man får bare lyst til at give den lige så meget gas i de andre ting, der sker her på skolen.

Vi glæder os allerede til at se næste års påfund, kostumer og danse!

Bræk og blå maling

Efter idrætsdagen blev der afholdt fest på skolen. Temaet for aftenen var rave- og grundforløbsklasserne, og 1. hf’erne havde fået tildelt farven blå. Mange klasser havde planlagt forfester inden, og det gav rig mulighed for at male på hinanden og gøre sig klar. Spændte drog vi mod vores første gymnasiefest – en stor begivenhed som mange har set frem til. Bræk på toiletterne og diskolys havde vi selvfølgelig ventet, men mængden var overvældende. Alle passede heldigvis – og selvfølgelig godt på hinanden.

Vi griner MED

Alle os 1. års elever har hurtigt fået et indtryk af en kultur, der

værdsætter fællesskabet, og evnen til at gøre en dyd ud af tingene. Uden at grine af hinanden – men med hinanden.

Nu efter godt 2 måneder er vi endelig blevet trygge på gangene, vi kan finde klasselokalerne og systemerne begynder at give mening. Vi er blevet introduceret til de forskellige elevorganisationer som fx elevrådet, miljørådet og PUNCH. Vi har fået mange chancer for at blive en del af nogle fællesskaber udover vores egne klasser, og vi er begyndt at forstå hvordan man jonglerer det sociale og det faglige. Vi har hurtigt vænnet os til vores nye hverdag.

Tips og tricks til skolestart

Selvom vi lige er begyndt på skolen og stadig er nye, har vi her 3 tips og tricks til at starte i gymnasiet.

 

  1. Find ud af hvem du arbejder godt med – det kan være svært at finde ud af gruppearbejdet, men spor dig ind på de andre og forventningsafstem. 
  2. Meld dig på banen fagligt og socialt – meld dig ind i elevorganisationer – du møder ligesindede med samme interesser.
  3. Spørg om hjælp – Hvis du støder på udfordringer eller har spørgsmål, så tøv ikke med at bede om hjælp. Hvorvidt det så er hos din lærer, studievejleder, eller de andre elever. De skal nok hjælpe dig, det bedste de kan.

De erfarne på området – nemlig 2. og 3. g’erne – har også bidraget med nogle gode råd. Vi har været ude og spørge nogle forskellige, og svarene var entydige:

 

  1. Lav afleveringer – Start i god tid og planlæg.
  2. Forbered dig på de fag du afslutter det år – forbered dig i god tid og læs op på stoffet.
  3. Spar på fraværet – når efteråret og vinteren kommer, følger sygedagene normalt også med.
  4. Meld dig på banen socialt – det gør skoleåret langt sjovere. Deltag også i undervisningen og gruppearbejdet, da det støtter op om fællesskabet.

Med hinanden

Selvom vi er nye, og kun lige har skrabet overfladen af hvad gymnasiet har at byde på, er én ting sikkert: Vi er klar på udfordringerne, og ser meget frem til at skabe gode minder, bygge på vores faglighed og få oplevelser med hinanden