- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

Adventsartikel: Honningkagens hemmelighed

Honinghjerte

Skribent: Signe Jasmin Nørmark Johansen

I juletiden bliver bliver der spist honningkager i mange danske hjem. Der findes mange forskellige udgaver af honningkage, såsom det bløde, luftige julehjerte med chokoladeovertræk og et glansbillede på toppen eller den mere småkagelignende honningkage med glasur og krymmel.

Honningkagen har en lang historie bag sig og stammer helt tilbage fra foråret 1783 i Christiansfeld i Sønderjylland. Det lille bageri, der blandt andet lavede honningkager, lå på Lindegade og var ejet af Christian E. Rasch. I 1785 flyttede en mand ved navn Immanuel Martin Achtnich til Christiansfeld fra Tyskland. Achtnich var parykmager, men det viste sig, at han ikke kunne leve af paryksalg i Christiansfeld.

Achtnich var gift med frøken Brodersen, og hun havde et talent for at bage gode honningkager. Så i 1799 overtog Achtnich bageriet efter Christian E. Raschs død, flyttede bageriet til Lindegade 27 og fortsatte dér produktionen af honningkager. Fru Achtnichs honningkager gik som varmt brød, og snart tog Achtnich honningkager med på markeder i Kolding og Haderslev. Der blev solgt så mange honningkager, at han blev nødt til at sende bud efter flere honningkager, så fru Achtnich gik i gang med at bage. Christiansfeld blev snart kaldt Honningkagebyen, og byens honningkager blev først kendt i hele Sønderjylland og bredte sig derefter til hele Danmark. Achtnich-familien førte bageriet videre i flere generationer, men efter krigen i 1864 solgte en af Achtnich-sønnerne fremstillingsretten til Christiansfeld-honningkagerne til et konsortium i Silkeborg, som senere blev nedlagt. Efterfølgeren til Immanuel Martin Achtnich, Emil Achtnich, overtog butikken “Brødremenighedens Bageri” på hjørnet af Kongensgade og Lindegade i Christiansfeld, forvandlede det til honningkagebageri og førte familietraditionen videre. Bageriet ligger stadig lige på hjørnet af Kongensgade og Lindegade og er godt besøgt den dag i dag af turister, der drømmer om at få en af de originale honningkager.

I ønskes alle en alletiders jul!

Opskrift på lækre honninghjerter

Ingredienser

200 g margarine

300 g honning

275 g mørk farin

4 æg

1,5 tsk stødte nelliker

Revet skal af 1 citron

2-3 spsk finthakket kandiseret pomeransskal eller appelsinskal

1 kg mel

2 tsk hjortetakssalt

Fremgangsmåde

Margarine, honning og mørk farin smeltes sammen i en gryde og hældes derefter over i en skål. Slå æggene ud i skålen og tilsæt de øvrige ingredienser. Rør dejen sammen til den er ensartet og glat. Sæt skålen koldt til næste dag. Dejen rulles ud med en kagerulle i en tykkelse af ca. 5 mm. Kagerne udstikkes derefter med ønskede former. Bages i 15 minutter ved 175 gr. ved almindelig ovn.