- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

This is Halloween.

Skærmbillede 2022-10-12 kl. 15.09.01

Skribent og redaktør Hannah 3a
Foto: Hannah 3a

Efteråret byder på mange ting. Alt fra krydrede græskar- og kanelholdige desserter til begyndende vinterdepressioner. Men hvis der en ting, der i stigende grad har fået betydning for vores idé om efterår, så er det Halloween.

Som mange nok ved, er Halloween en amerikansk tradition, der hvert år fejres den 31.oktober. Men sådan har det ikke altid været. Traditionen stammer nemlig oprindeligt fra de hedenske keltere på vores side af Atlanten, og højtiden kom først til USA i 1800-tallet, da kelterne emigrerede dertil fra Irland. Traditionen er bygget op omkring kelternes nytår ”Samhain”, som de fejrede ca. 8-900 år før vores tidsregning. Kelterne mente, at de døde på årets sidste dag rejste sig fra graven for at hjemsøge de levende og finde vej til dødsriget. Den udklædning, vi kender i dag, stammer fra kelternes forsøg på at imitere genfærdene. Om aftenen ville de klæde sig ud for at narre de onde ånder. Udklædningen skulle få ånderne til at tro, at kelterne ligesom dem var genopstået fra de døde, og ånderne ville derfor lade dem være i fred.

Konceptet med de udskårne græskar stammer fra endnu et af kelternes forsøg på at skræmme de onde ånder. Oprindeligt brugte de roer til at lave roelygter og stillede dem foran deres boliger i håb om, at ånderne ville holde sig væk fra dem. Græskarrene er endnu et resultat af immigrationen til USA, for de amerikanske marker var ikke leveringsdygtige i roer. Græskar fandtes dog i massevis, og kunne nemt, ligeledes roerne, skæres ud og udstyres med lys. 

Så kan man jo undre sig over, hvordan sådan en tradition er nået Danmark. I globaliseringens navn kom Halloween til Danmark i 1990’erne og begyndte at vinde popularitet, da Ekstra Bladet afholdte deres første af mange Halloween-arrangementer. Disse arrangementer bød på uhygge i form af gyserfilmsmaratoner og udklædningskonkurrencer. Der gik ikke længe, før legetøjskæder og forlystelsesparker også fulgte trop og dermed var med til at formidle traditionen til den danske befolkning.

Ordet Halloween er faktisk en sammentrækning af ”All Hallows’ Eve”, som betyder allehelgensaften. Det kan derfor være nemt at forveksle allehelgensaften med allehelgensdag. Allehelgensdag har, til forskel fra det hedenske Halloween, rod i kristendommen. Allehelgensdag blev indført som helligdag i den katolske kirke omkring år 610 af pave Bonifatius 4. for at mindes alle, som var udnævnt til martyr af kirken. I 731 blev den flyttet til 1. november og er siden blevet markeret som en festdag for de helgener, som ikke havde deres egen specielle mindedag.

Værsgo. Nu har du noget at underholde med til næste Halloweenfest. Glædelig Halloween.