- Odense Katedralskole - https://odensekatedralskole.dk -

UNESCO

Verdensmålene

UNESCO-skole

Som det eneste fynske gymnasium er Odense Katedralskole med i det globale UNESCO-skolenetværk. 

Det er et unikt netværk, der giver eleverne og skolen mange spændende muligheder. Vi arbejder med en forståelse forglobalisering og det multikulturelle – og på mange af de andre temaer, der er en del af UNESCO- og FN-tankegangen. 

Det vil sige, at vi blandtandet sætter fokus på menneskerettigheder, fred og uddannelse som en brobygger mellem forskellige kulturer. Vi samarbejder med både danske og udenlandske UNESCO-skoler i netværket, og vi bruger vores status som UNESCO-skole aktivt i både hverdag og undervisning.

I marts 2018 var 2a på studietur til Edinburgh hvor de bl.a. besøgte New Lanark, som er UNESCOs verdensarvsliste. New Lanark ligger ved Clyde floden 1,5 times kørsel fra Edinburgh.

New Lanark var et stort bomuldsspinderi fra slutningen af 17-tallet. Her blev fattige fra Edinburgh og Glasgows slumområder og fra højlandet overtalt til at arbejde ved de nye spindemaskiner – “spinning Jenny” – mod til gengæld at få en højere levestandard: bedre løn, bedre boligforhold, bedre ernæring, skolegang for børn, lægehjælp…

New Lanark blev et idealsamfund, der på dit højeste havde et indbyggertal på 2500. Alle var ansat i bomuldsforarbejdningen: rensningen, farvningen, kartningen og spindingen. Energien til at drive maskinerne stammede fra flodens vandfald.

New Lanark var i drift frem til 1969 og er i dag et stykke verdenskulturarv, der vidner om oplysningstiden, trekantshandelen og industrialiseringens positive sider.

Poul Juul Christensen

Pædagogisk Leder

Ring eller skriv

hvis du har spørgsmål eller brug for flere informationer