Skribent: Signe Marie Ottesen 2d
- 21. december, 2022
Nu er det endelig blevet december igen. Mens julepynten bliver fundet frem fra gemmerne, skal vi også have støvet de gode gamle julelege af igen. Derfor har vi her hos Punch besluttet at finde nogle af dem frem, så december bliver lidt sjovere.
Pakkeleg
I den klassiske pakkeleg medbringer alle deltagere én eller flere pakker. Hvis man vil, kan man vælge et tema (Punch-redaktionen kan varmt anbefale “bæredygtighed”). Disse pakker bliver lagt på midten af bordet. Derefter går terningen eller terningerne på tur, og når en person slår en 6’er, må man tage en pakke fra bunken. Når alle pakkerne er delt ud, sætter man en alarm efter, hvor lang tid man vil spille, og så går kampen om at tilrane sig flest pakker i gang. Legen stopper, når alarmen lyder, og man må beholde de gaver, man til sidst sidder med.
Variationer: I kan spille med en ekstra regel om, at du må tage fra din sidemakker ved en 1’er, eller at du må tage en pakke fra din venstre sidemand ved en 1’er og din højre sidemand ved en 3´er. I princippet kan man hele tiden give alle andre numre end 6 en ekstra betydning som f.eks., at en 5’er betyder, at man må tage en gave fra en og give til en anden spiller.
Mus
En deltager går udenfor døren, mens de andre lægger en masse pebernødder på bordet, hvor en (eller flere) af pebernødderne bliver udvalgt til at være mus. Den deltager, der var sendt udenfor døren, kommer nu ind igen og må spise pebernødderne én ad gangen, indtil de kommer frem til “musen”, hvor alle de andre deltagere så råber “MUS”. Pebernøddespiserens tur slutter nu, hvorefter en anden deltager går ud, og en ny mus udpeges. Legen fortsætter, til der ikke er flere pebernødder tilbage.
Variationer: legen kan leges med andet end pebernødder, man kan blandt andet erstatte pebernødderne med shotglas (og hvis man i forvejen har drukket, kan man med fordel markere musen i bunden af glasset!)
Juletiden er også en højtid forbundet med tradition, for selvom årene kommer og går, er én ting sikkert. Der vil altid være unge. Hvor man som ung nu kan fejre december ved at tage i byen, tog de unge i 1700-tallet på Julestuer. På “Julestuerne” foregik julegilder, hvor man spiste, drak og legede. Lege, der dengang var så sjofle, at de danske præster erklærede dem syndige. I traditionens tegn har vi fundet frem til nogle gode gammeldanske lege, der stammer fra 1700-tallets syndige julestuer.
En af legene kaldtes “blindebuk”. Legen leges ved, at en deltager får bind for øjnene og bliver snurret rundt af de andre, mens de synger: “Jeg har en gammel gedebuk, og den er ikke særligt smuk, men når den til mig griner, så synes jeg at den ligner ….. på en prik!”
Herefter skal blindebukken prøve at fange de andre. Når den stakkels blindebuk har fanget nogen, skal den rundtossede person gætte, hvem det er, ved at mærke sig frem. Og hvis den gætter rigtigt, er det den fangedes tur til at være blindebuk.
Den næste leg hedder “Trille julekage” og lader til at være datidens svar på en lapdance. På de gamle julestuer ville en karl, altså en af de unge gårdarbejdere, lægge sig på et bord, og en pige fra selskabet ville nu lægge sig ovenpå. De øvrige gæster brugte så pigen som kagerulle til at rulle juledejen, altså karlen, ud. De seksuelle undertoner i legen huede ikke præsterne, og i 1730 indførte man en helligdagslov, og i 1735 forbød man julestuer på bestemte dage.
Den sidste leg er Nippe-strå. I denne leg bliver alle selskabets deltagere stillet på række med hænderne på ryggen, hvorefter et strå (eller andet) vandrer frem og tilbage (fra mund til mund, selvfølgelig) et bestemt antal gange, der i forvejen er aftalt. Dette er en leg med mulighed for at komme tæt på hinanden, og det er vel det, julen nu engang handler om – at nyde tiden med sine nærmeste.
Så nyd juletiden og ikke mindst: Leg ansvarligt!