Skribenter: Alma Christensen, Mikkeline Bunkenborg og Signe Johansen
Foto: Fundet i scrapbøger på biblioteket
- 28. november, 2022
Det var en stor historie i landsdækkende aviser, da en 18-årig elev her på Katten angiveligt forsøgte at begå selvmord efter at have friet til og derefter være blevet afvist af en lærerinde til en fest. Det vakte stor forargelse og protester mod Odense Katedralskole tilbage i 50’erne. Men var det fake news?
Aftenen startede stille og roligt, da Mimer, Katedralskolens daværende gymnasieforening, holdt 100 års jubilæum tilbage torsdag d. 4. december 1958. Cirka 270 gamle og nye medlemmer mødte op til en begivenhed fuld af sang, taler, teaterforestillinger, 130 flasker vin, mad og glæde. Den dag fik alle på skolen fri klokken 12, så man kunne gøre klar til festen klokken 19. Alt var godt, lige indtil en elev skar en pulsåre over på sig selv. Han havde været så grebet af stemningen, at han tog sig sammen og friede til sin lærerinde. Da hun afviste ham, gik det grueligt galt. Han var simpelthen så ude af sig selv, at han skar en pulsåre over i et forsøg på at tage sit eget liv. Folk tilkaldte hurtigt en ambulance, men da den kom kæmpede han imod af alle kræfter og slog ud efter alle der nærmede sig. Da han endelig stoppede, var det udelukkende på grund af blodtab.
Sådan lød historien i hvert fald i flere landsdækkende aviser, heriblandt B.T. I et forsøg på at glatte tingene ud, fortalte Katedralskolen, at det hele var en stor misforståelse.
I virkeligheden var eleven meget fuld, da han ved et uheld kom til at slå hånden gennem ruden på drengenes toilet, og der blev skåret hul på en pulsåre. Nogle venner opdagede det og tilkaldte skolens sanitetslærerinde, ergo skolens sygeplejerske, og det var altså hende, der efter sigende blev friet til i den første version af historien. I virkeligheden prøvede hun bare at hjælpe den uheldige elev. En ambulance blev tilkaldt, og han kom sikkert hen på hospitalet. Eleven overlevede heldigvis og fik det hurtigt godt igen. Denne forklaring slukkede godt nok den første “brand” i medierne, men en anden tog hurtigt dens plads. `De samvirkende afholdsselskabers Odense-afdeling´ var utilfredse med det store indtag af alkohol og startede en protest imod drukkulturen på Odense Katedralskole. I en artikel af Fyns Tidende lød det fra kritikerne den 12 december 1958:
“Der blev paa repræsentantskabsmødet nedsat et tremands udvalg, som vil orientere sig hos politiet og bevillingsmyndighederne for at naa til bunds i ‘den oplagte ulovlighed og skandale, der er sket’, som det hedder i erklæringen fra mødet”.
Kritikerne mente det altså seriøst. Politiet blev dermed indblandet, men dette så OK blot som en mulighed for at få bevist deres uskyld. En ny artikel fra B.T. udkom under titlen “Politi-anmeldelse hilses med glæde”, hvori rektor Tage Høeg udtalte sig om hele situationen med afholdsfolkene. Han mente nemlig ikke, at der var blevet drukket for meget til festen.
Gennemsnitligt havde hver deltager drukket en halv flaske vin, til hvilket rektor Høeg tilføjede “Man maa tage i betragtning, at spisningen varede i flere timer, og at der var mange taler og skaaler for foreningen, der ved denne lejlighed fejrede sit 100 aars jubilæum”. Med dette lukkede Tage Høeg altså sagen. Man skulle tro, at der havde været uroligheder nok denne dag, men på selv samme aften måtte brandvæsnet tilkaldes, fordi fortæppet havde rørt rampelyset på scenen, så røg opstod. Det var altså i sandhed en aften med et par dramatiske hændelse, men ifølge festdeltagere blev festen faktisk: “afviklet på den bedste mulige måde” og den var slet ikke så kaotisk og dramatisk, som aviserne fremstillede det.
Alt dette skete for over tres år siden på netop dette gymnasium, vores helt egen Katten.
Vi skylder en stor tak til Mette Solberg Tamborg, skolens bibliotekar, for at hjælpe os med at finde troværdige kilder til artiklen og i det hele taget hjælpe os godt i gang.