Skribent: Mikkeline Vedel 2m
Foto: Mikkeline Vedel 2m
- 14. november, 2022
Taiwan er en ø lidt mindre end Danmark, men med en fire gange så stor befolkning, der ligger over 9.000 km herfra. For to måneder siden landede 17-årige Jenny i Kastrup Lufthavn efter mere end et døgns rejse. Nu er hun flyttet ind her i Odense hos en fremmed familie – og der skal hun bo det næste år. Her har Jenny fået to værtssøskende, en pige på 14 og en dreng på 11. En stor omvæltning, da hun ikke selv har søskende hjemme i Taiwan.
Jenny er glad for at lære sin nye familie at kende, og trods mange nye indtryk, aktiviteter og kulturchok nyder hun allerede at bruge tid sammen med dem, som hun selv beskriver, “Det er virkelig rart at have en værtsfamilie som dem, for de er enormt søde og meget respektfulde. Hvis der er noget, jeg undrer mig over, kan jeg altid spørge dem. De er altid åbne for at lære mig nye ting.”
Til at starte med var Jenny ikke umiddelbart glad for idéen om at blive udvekslingsstudent. Hendes mor havde nævnt for hende, at det var en mulighed at studere et år i udlandet og samtidig lære en anden kultur at kende, men der skulle gå noget tid, før hun virkelig blev grebet af idéen. Hun fortæller, at på trods af bekymringer om både at være væk fra sine venner i et helt år og det med at være et år bagud i skolen, besluttede hun sig for at udnytte den chance, hun havde fået.
Men hvorfor vælge at tage på udveksling i Danmark? Jenny nævner som det første ordet frihed. Hun fortæller blandt andet, at hun har fået en cykel og nu cykler til skole hver dag, noget, hun i hvert fald ikke har gjort før, men faktisk er begyndt at synes helt godt om. På samme vis fornemmer hun, at der er stor tillid blandt hinanden til at kunne gøre, hvad man vil. Ligeledes i forhold til fester og ungdomskultur, hvor hun var overrasket over, at skolens idrætsfest først sluttede klokken 1. Hun uddyber yderligere ved at komme ind på skolesystemet, “I bruger computere i hver eneste time – det gør vi ikke, vi bruger bøger – og det er så rart, for med alle de bøger er ens taske så tung!”
Overordnet er Jenny glad for at være i Danmark, og hun taler med stor entusiasme over for folk, hun har mødt, og de traditioner, hun har været med til at fejre indtil videre. På samme måde er hun spændt på at opleve en dansk jul. “Det er overhovedet ikke noget, vi fejrer i Taiwan. Nogen vælger at pynte lidt op, men I har mange traditioner, der er så anderledes, end hvad jeg er vant til,” siger Jenny. Men selvom hendes liv som udvekslingsstudent indtil videre er en positiv oplevelse, skal hun nu først lige i gang med at lære det danske sprog… “I snakker så hurtigt!” udbryder hun og fortsætter, “jeg begynder at kunne forstå ord og enkelte sætninger, men når jeg hører jer tale til hinanden, går det så stærkt, og det er umuligt at opfange, hvad I siger.”
Om hun ville anbefale udveksling til andre? Selvfølgelig, svarer hun. Det er en unik mulighed for at komme ind under huden på en anden kultur, skabe nye bånd til andre mennesker og give sig i kast med ting, man ikke har prøvet før. Selv synes Jenny især godt om teaterkoncerten, som 2.mx udviklede og opførte i starten af dette skoleår. Der gav hun sig i kast med både at synge på dansk og spille andre instrumenter, og det synes hun især har bidraget til at blive en del af det nye fællesskab.