fbpx
MENUMENU
  • Mød os
  • STX
    • Opbygning
    • Studieretninger
    • Optagelse
    • Talent
    • DGU
    • Studieretningsvælger
    • International
    • Eksamen
    • Studieplaner og undervisningsbeskrivelser
  • HF
    • Opbygning
    • Fagpakker
    • Optagelse
    • SU
    • Eksamen
    • Studieplaner og undervisningsbeskrivelser
  • GSK
        • Om GSK
        • Optagelse
        • Kursusoversigt
        • Studieforløb
        • Fag på Odense Katedralskole
        • Økonomi og SU
        • Kontakt GSK
  • SOF
        • Om SOF
        • SOF på Odense Katedralskole
        • SOF Ansøgning
  • Om skolen
        • Medarbejdere
        • Studievejledning og studievalg
        • Censor
        • Regler
        • Ledelse
        • Læse- og matematikvejledning
        • Lovpligtig information
        • GDPR
        • Teknisk-adm. personale
        • Bestyrelse
        • Kontakt os
Søg efter:
  • PUNCH

Adventsartikel: Honningkagens hemmelighed

Honinghjerte

Skribent: Signe Jasmin Nørmark Johansen

  • 27. november, 2022

I juletiden bliver bliver der spist honningkager i mange danske hjem. Der findes mange forskellige udgaver af honningkage, såsom det bløde, luftige julehjerte med chokoladeovertræk og et glansbillede på toppen eller den mere småkagelignende honningkage med glasur og krymmel.

Honningkagen har en lang historie bag sig og stammer helt tilbage fra foråret 1783 i Christiansfeld i Sønderjylland. Det lille bageri, der blandt andet lavede honningkager, lå på Lindegade og var ejet af Christian E. Rasch. I 1785 flyttede en mand ved navn Immanuel Martin Achtnich til Christiansfeld fra Tyskland. Achtnich var parykmager, men det viste sig, at han ikke kunne leve af paryksalg i Christiansfeld.

Achtnich var gift med frøken Brodersen, og hun havde et talent for at bage gode honningkager. Så i 1799 overtog Achtnich bageriet efter Christian E. Raschs død, flyttede bageriet til Lindegade 27 og fortsatte dér produktionen af honningkager. Fru Achtnichs honningkager gik som varmt brød, og snart tog Achtnich honningkager med på markeder i Kolding og Haderslev. Der blev solgt så mange honningkager, at han blev nødt til at sende bud efter flere honningkager, så fru Achtnich gik i gang med at bage. Christiansfeld blev snart kaldt Honningkagebyen, og byens honningkager blev først kendt i hele Sønderjylland og bredte sig derefter til hele Danmark. Achtnich-familien førte bageriet videre i flere generationer, men efter krigen i 1864 solgte en af Achtnich-sønnerne fremstillingsretten til Christiansfeld-honningkagerne til et konsortium i Silkeborg, som senere blev nedlagt. Efterfølgeren til Immanuel Martin Achtnich, Emil Achtnich, overtog butikken “Brødremenighedens Bageri” på hjørnet af Kongensgade og Lindegade i Christiansfeld, forvandlede det til honningkagebageri og førte familietraditionen videre. Bageriet ligger stadig lige på hjørnet af Kongensgade og Lindegade og er godt besøgt den dag i dag af turister, der drømmer om at få en af de originale honningkager.

I ønskes alle en alletiders jul!

Opskrift på lækre honninghjerter

Ingredienser

200 g margarine

300 g honning

275 g mørk farin

4 æg

1,5 tsk stødte nelliker

Revet skal af 1 citron

2-3 spsk finthakket kandiseret pomeransskal eller appelsinskal

1 kg mel

2 tsk hjortetakssalt

Fremgangsmåde

Margarine, honning og mørk farin smeltes sammen i en gryde og hældes derefter over i en skål. Slå æggene ud i skålen og tilsæt de øvrige ingredienser. Rør dejen sammen til den er ensartet og glat. Sæt skålen koldt til næste dag. Dejen rulles ud med en kagerulle i en tykkelse af ca. 5 mm. Kagerne udstikkes derefter med ønskede former. Bages i 15 minutter ved 175 gr. ved almindelig ovn.

Der er lukket for kommentarer.

André Dekker

André Dekker

TidligereForrige indlægLeder: På loftet sidder nissen med sin JulePunch
Næste indlægElev på Katten forsøgte selvmord til festNæste

OK’s musiksmag

Hvis du har brug for inspiration til din playliste, eller er interesseret i at vide

PUNCH

Opskrift på lækker citronkage

Efter flere måneders grå himmel og blæsevejr har foråret endelig meldt sin ankomst. De første

PUNCH

De første kvinder på OK

Det som vi i dag kender som gymnasiet, Odense Katedralskole, blev stiftet for ca. 750

Print artikel

Odense Katedralskole

Jernbanegade 34
5000 Odense C

66 12 22 40
post@odensekatedralskole.dk

Mandag-Fredag kl. 08.00-14.00

Links

  • Lectio
  • GymFyn
  • OS
  • Optagelse.dk
  • GymFyns PO

Følg os

  • Facebook
  • Instagram

Copyright © Odense Katedralskole 2018 | Sitemap | Cookies | Datapolitik

Cookies
Odense Katedralskoles hjemmeside anvender cookies, for at give dig som besøgende, den bedste oplevelse. Læs mere Accepter cookies
Privat & Cookie Politik

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR
MENU
  • Praktisk info
  • Kalender
  • Ringetider
  • Medarbejdere
  • Lovpligtig information
  • Sikker kommunikation
  • Bibliotek
  • GDPR
  • Censor
  • Ledige stillinger
  • Whistleblower-ordning
  • GymFyns PO
  • OK’s venner
  • Kontakt os

Odense Katedralskole

Jernbanegade 34

5000 Odense C


66 12 22 40 eller 20 90 88 92
post@odensekatedralskole.dk

MENU
  • Mød os
    • Elever
    • Medarbejdere
    • Kommende meet-ups
  • STX
    • Om STX
    • Opbygning
    • Studieretning
    • Studieretningsvælger
    • Optagelse
    • Talent
    • DGU
    • International
    • Eksamen
  • HF
    • Om HF
    • Opbygning
    • Optagelse
    • Fagpakker
    • SU
    • Eksamen
  • GS
    • Om GSK
    • Kursusoversigt
    • Studieforløb
    • Kontakt
    • Optagelse
    • GSK på Odense Katedralskole
    • Økonomi og SU
  • SOF
    • Om SOF
    • SOF Ansøgning
    • SOF på Odense Katedralskole
  • Om skolen
    • Om os
    • Ringetider skoleåret 23/24
    • Medarbejdere
    • Ledelse
    • Bestyrelse
    • Teknisk-adm. personale
    • Ledige stillinger
    • Lovpligtig information
    • Sikker kommunikation
    • Regler
    • Bibliotek
    • GDPR
    • Studievejledning og studievalg
    • Læse- og matematikvejledning
    • Censor
  • Kalender
  • Praktisk info
  • OK’s venner
  • GymFyns PO
  • Kontakt os
  • Lectio