fbpx
MENUMENU
  • Mød os
  • STX
    • Opbygning
    • Studieretninger
    • Optagelse
    • Talent
    • DGU
    • Studieretningsvælger
    • International
    • Eksamen
    • Studieplaner og undervisningsbeskrivelser
  • HF
    • Opbygning
    • Fagpakker
    • Optagelse
    • SU
    • Eksamen
    • Studieplaner og undervisningsbeskrivelser
  • GSK
        • Om GSK
        • Optagelse
        • Kursusoversigt
        • Studieforløb
        • Fag på Odense Katedralskole
        • Økonomi og SU
        • Kontakt GSK
  • SOF
        • Om SOF
        • SOF på Odense Katedralskole
        • SOF Ansøgning
  • Om skolen
        • Medarbejdere
        • Studievejledning og studievalg
        • Censor
        • Regler
        • Ledelse
        • Læse- og matematikvejledning
        • Lovpligtig information
        • GDPR
        • Teknisk-adm. personale
        • Bestyrelse
        • Kontakt os
Søg efter:
  • PUNCH

Adventsartikel: En hård nød at knække: Hvad er en af de ældste småkager i Danmark?

Honinghjerte

Skribent: Alma Olivia Egeberg Christensen

  • 11. december, 2022

“It’s beginning to look a lot like christmas” og derfor er pebernødden aktuel igen! 

Købte, hjemmelavede, sprøde, stenhårde, brændte… Pebernødden findes i mange versioner, som uanset hvad er forbundet med én ting: Julen.

Men hvor stammer traditionen med pebernødder fra? Hvorfor hedder det pebernødder? Og hvornår og hvordan blev de egentlig en del af julen i Danmark?

Pebernødden kan spores helt tilbage til slutningen af 1400-tallet, og stammer som mange andre julekager og traditioner fra Tyskland, hvor de bliver kaldt Pfeffernüssen. 

Pebernødden kom formentlig først til Danmark i 1700-tallet, og er en af de ældste julekager her i landet.

Almindelige peberkager blev spist hele året rundt i gamle dage, mens pebernødden kun blev spist til jul. Dengang startede man dagen med at bage lækre brød til julen, og da dagen var slut, kunne man bruge den sidste rest af ovnens varme på at bage pebernødder.

Dengang blev de dog ikke lavet på samme måde, som de gør nu. De blev lavet af rugmel, honning, lidt malurt og stærke krydderier. På grund af navnet tror mange, at pebernødder plejede at indeholde peber, men i virkeligheden var peber meget dyrt dengang. Navnet kommer altså netop af, at de indeholdt mange krydderier, som gjorde dem stærke i smagen. Det er altså slet ikke sikkert, at peber står som en ingrediens til pebernødder, men i de nyere opskrifter bruger man ofte hvid peber.

De fleste foretrækker, at pebernødder knaser en smule, men de er heldigvis ikke lige så hårde, som de engang var. Før i tiden kendte man nemlig ikke til hjortetaksalt eller bagepulver, hvilket gjorde dem stenhårde at bide i. Over tid har opskriften på pebernødder altså ændret sig meget, og selvom det hurtigt blev en populær juletradition, hjalp det da bagepulveret blev opfundet, og man faktisk kunne tygge dem. 

At de bliver kaldt pebernødder skyldes altså både konsistensen, farven og størrelsen på dem.

Pebernødder kan også bruges til lege, så hvis man har lyst til at lege nogle sjove lege med dem findes der blandt andet pebernøddetårn og mus:

Pebernøddetårn går ud på, at man må beholde/spise så mange pebernødder, som man kan stable ovenpå hinanden uden at det vælter. Deltagerne kan så lægge en pebernød på deres tårn efter tur, så man også kan holde øje med hinanden, og så er det med at stoppe inden tårnet vælter, så man ikke mister alle sine pebernødder.

Så er der “mus”. Reglerne er, at en deltager går udenfor døren, mens de andre lægger en masse pebernødder op på bordet, og vælger én pebernød, som er musen. Personen uden for døren kommer ind igen, og skal nu spise én pebernød ad gangen, men når han eller hun tager ‘musen’ råber alle de andre “MUS”, og personen må ikke tage flere pebernødder. Man kan skiftes til at være personen, der skal undgå “musen”.

Nu er du forhåbentlig i julehumør, men ellers kan en portion pebernødder da hjælpe. Så sæt en god julesang på og følg denne opskrift:

Det tager cirka en time i alt at lave dem. Det er ikke opskriften eller bagningen, der er tidskrævende, men mere det at trille pebernødderne.

Opskrift til cirka 125 pebernødder

Ingredienser:

  • 125 g blødt smør stuetemperatur
  • 125 g sukker
  • ½ dl piskefløde
  • ½ tsk stødt ingefær
  • ½ tsk stødt kanel
  • ½ tsk hvid peber
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk bagepulver
  • 250 g hvedemel

Fremgangsmåde

  1.  Pisk smør og sukker sammen i en skål med en elpisker
  2. Tilsæt piskefløden og pisk mere.
  3. I en anden skål blander du hvedemel med resten af ingredienserne (alle krydderierne).
  4. Sigt mel/krydderiblandingen i skålen med smørblandingen.
  5. Ælt dejen godt igennem med hænderne, så det bliver en sammenhængende dej.
  6. Del dejen i cirka 6 stykker, som trilles til lange pølser med cirka samme tykkelse som en lillefinger.
  7. Skær pølserne ud i cirka 1 cm i størrelsen og tril til kugler. 
  8. Fordel pebernødderne på to-tre bageplader med bagepapir og læg dem i et ensartet mønster med en smule afstand.
  9. Bag pebernødderne i ovnen ved 200 grader alm. ovn i cirka 6-8 minutter. Husk at holde øje undervejs – de må ikke få for meget farve. Jeg bager én plade af gangen.
  10. Lad pebernødderne køle af på en rist og opbevar dem i en tætlukket kagedåse. 

Der er lukket for kommentarer.

Henrik

Henrik

TidligereForrige indlægJuletraditioner rundt omkring i verden
Næste indlægUdveksling i MexicoNæste

OK’s musiksmag

Hvis du har brug for inspiration til din playliste, eller er interesseret i at vide

PUNCH

Opskrift på lækker citronkage

Efter flere måneders grå himmel og blæsevejr har foråret endelig meldt sin ankomst. De første

PUNCH

De første kvinder på OK

Det som vi i dag kender som gymnasiet, Odense Katedralskole, blev stiftet for ca. 750

Print artikel

Odense Katedralskole

Jernbanegade 34
5000 Odense C

66 12 22 40
post@odensekatedralskole.dk

Mandag-Fredag kl. 08.00-14.00

Links

  • Lectio
  • GymFyn
  • OS
  • Optagelse.dk
  • GymFyns PO

Følg os

  • Facebook
  • Instagram

Copyright © Odense Katedralskole 2018 | Sitemap | Cookies | Datapolitik

Cookies
Odense Katedralskoles hjemmeside anvender cookies, for at give dig som besøgende, den bedste oplevelse. Læs mere Accepter cookies
Privat & Cookie Politik

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR
MENU
  • Praktisk info
  • Kalender
  • Ringetider
  • Medarbejdere
  • Lovpligtig information
  • Sikker kommunikation
  • Bibliotek
  • GDPR
  • Censor
  • Ledige stillinger
  • Whistleblower-ordning
  • GymFyns PO
  • OK’s venner
  • Kontakt os

Odense Katedralskole

Jernbanegade 34

5000 Odense C


66 12 22 40 eller 20 90 88 92
post@odensekatedralskole.dk

MENU
  • Mød os
    • Elever
    • Medarbejdere
    • Kommende meet-ups
  • STX
    • Om STX
    • Opbygning
    • Studieretning
    • Studieretningsvælger
    • Optagelse
    • Talent
    • DGU
    • International
    • Eksamen
  • HF
    • Om HF
    • Opbygning
    • Optagelse
    • Fagpakker
    • SU
    • Eksamen
  • GS
    • Om GSK
    • Kursusoversigt
    • Studieforløb
    • Kontakt
    • Optagelse
    • GSK på Odense Katedralskole
    • Økonomi og SU
  • SOF
    • Om SOF
    • SOF Ansøgning
    • SOF på Odense Katedralskole
  • Om skolen
    • Om os
    • Ringetider skoleåret 23/24
    • Medarbejdere
    • Ledelse
    • Bestyrelse
    • Teknisk-adm. personale
    • Ledige stillinger
    • Lovpligtig information
    • Sikker kommunikation
    • Regler
    • Bibliotek
    • GDPR
    • Studievejledning og studievalg
    • Læse- og matematikvejledning
    • Censor
  • Kalender
  • Praktisk info
  • OK’s venner
  • GymFyns PO
  • Kontakt os
  • Lectio